Introductie voor larp

Het is al best laat, maar de piraten weten niet van ophouden. Een granaat in de luchtsluis heeft al een einde gemaakt aan de eerste golf aanvallers, maar mijn porto tettert enthousiast dat er nog minsten twee schepen vol met bloeddorstig tuig onderweg zijn naar het station dat wij verdedigen. Ik vis nog even twee volle clips munitie uit mijn bepantserde vest om te zorgen dat ik ook tijdens de volgende aanval snel kan herladen, en dan dienen de volgende vijanden zich alweer aan…

Film? Computergame? Uit de hand gelopen vrijgezellenfeest? Nee, ik larp.

Een larp (Live Action Role Playing) of gewoon ‘levend rollenspel’ is in wezen een soort improvisatie toneel zonder publiek; het draait erom om een personage te bouwen in (vaak) een fictieve wereld en dit personage incluis kostuum uit te spelen zonder vooraf geschreven script. De meeste mensen die larp van krantenartikelen of tv kennen zullen ongetwijfeld het bekendste zijn met fantasy larps, die zich afspelen in werelden zoals je die ziet in de Lord of the Rings films, maar er zijn veel genres die allemaal enthousiast door larpers worden gespeeld.

Genres?
Yep. Net zoals in films, computergames en tabletop roleplaying games zijn er verschillende genres. Hoewel het fantasy genre toch wel het meest wijdverbreid blijft bestaat larp in alle vormen en maten. Maandelijks komen in meerdere steden in Nederland spelers samen voor een spelletje Vampire wat zich afspeelt in onze eigen moderne wereld. Zelf was ik afgelopen jaar onder andere een kokshulpje in een wild west saloon, een soldaat op een ruimtestation en een kleermaker in een koloniedorpje. Larps zijn zo klein als een dozijn mensen die een avondje spelen tot duizenden deelnemers die 1 week per jaar elkaar belegeren en grote veldslagen uitvechten. Voor ieder wat wils. De meeste larps spelen twee keer per jaar een nieuwe aflevering in een langer lopende verhaallijn waardoor sommige personages jarenlang worden gespeeld.

Okay, hoe gaat het dan in zijn werk?
Zoals elk spel kent larp regels. Over het algemeen zijn de regels er om systemen zoals magie of vuurwapens eerlijk te laten verlopen en je bijvoorbeeld te vertelen hoeveel klappen je kunt vangen voordat je personage serieus gewond raakt. Startende larpkarakters kiezen over het algemeen een paar vaardigheden (“Hmm, omgaan met een zwaard of toch alchemie nemen?”) uit een regelsysteem tot aan een vooraf gestelde punten waarde en gaan dan het spel in. Mocht je je avonturen overleven, dan pik je naast sterke verhalen voor je blog ook wellicht nog nieuwe vaardigheden of kunsten op die je kunt meenemen naar de volgende larp in het verhaal. De meeste larps worden ook wel neergezet in een wereld waar gewapend conflict is, en dus zijn er de nodige knokpartijen. Nieuwe deelnemers krijgen bij aanvang van een larp vaak een les veilig vechten en de wapens zijn overtuigende replica’s van zwaarden, knotsen en kettingzagen, maar dan van schuim, fiberglas en latex.

En waar doe je dit dan?
Dat hangt weer sterk af van het genre. Nederland heeft mooie stukken bos en kampeerboerderijen die met wat werk zo kunnen doorgaan voor Midden-Aarde, en een groepsaccommodatie kan worden omgetoverd tot taverne of ruimtestation. Ook zijn er de nodige cafe’s, conferentiecentra, zaaltjes of kastelen waarin is gelarpt. Het hangt allemaal af hoe lang je wil spelen en wat goed bij het avontuur past wat wordt georganiseerd.

Waarom larp?
Ik doe het omdat het voor mij een sociale, gezellige hobby is die me op veel gebieden een uitdaging biedt. Naast het bouwen van karakters is er ook nog het knutselen aan props en het maken van kleding (al kan je dat natuurlijk uitbesteden), en dat soort creativiteit biedt me iets heel anders om mee bezig te zijn naast mijn baan en andere dagelijkse beslommeringen. Maar bovenal, het is er gezellig – het enthousiasme en de chille sfeer werken aanstekelijk.

GOODMORNING CITIZENS. THIS IS OSCAR. WE KINDLY REQUEST YOU TO HAVE A NICE AND PRODUCTIVE DAY.

Kijk, dat is Oscar. De kunstmatige intelligentie die dit station draaiende houdt en ons op de hoogte houdt van allerlei zaken die ons aangaan, zoals…

THIS IS OSCAR. ALERT. A BOMB HAS BEEN DETECTED IN THE HYDROPONICS GARDEN. 

Een bom? Wat nou weer? Rebellen? Traditionalisten? Of gewoon weer een of andere gek die ons brave burgers van het Keizerrijk de stuipen op het lijf wil jagen. Nou ja, laat ik dan maar eens gaan kijken, ik kan immers van die dingen onschadelijk maken.

THIS IS OSCAR. NOTIFICATION. BOMB THREAT HAS BEEN RESOLVED. BOMB HAS EXPLODED. 

Dat klinkt niet goed…

Submit a Comment