Ontsnapping aan de werkelijkheid

Ontsnapping aan de werkelijkheid

Een vrouw slaakt een ijzingwekkende kreet, terwijl ze slap op de grond zakt. Haar tot klauwen gevormde handen glijden in haar schoot. Een dun stroompje bloed sijpelt uit haar mond, terwijl ze kreunt van de pijn. Boven haar torent een man, gehuld in een lang gewaad met een kap. Traag trekt hij zijn zwaard terug en prevelt een gebed, voordat hij naar zijn metgezellen seint dat het veilig is.

Nieuw larp terrein

Nieuw larp terrein

Wij zijn in een zeer vergevorderd stadium met de huur en vergunningen voor het starten van een recreatiepark met groepsaccommodatie. Met dit bericht willen wij graag peilen of er interesse is in het bestaan van een dergelijk terrein. Om deze droom werkelijkheid te laten worden zouden wij graag jullie samenwerking zoeken.

Dutch Larpwriter Challenge 2015

Dutch Larpwriter Challenge 2015

Voor de tweede keer is de Dutch Larpwriter Challenge uitgeschreven. De gelegenheid om voor larp schrijvers hun korte avonturen te laten beoordelen door een internationale jury met veel larp ervaring. De winnaar van deze ronde van de Dutch Larpwriter Challenge…

De Larpdip

De Larpdip

Na een evenement een stevige dip hebben kennen we allemaal, maar wat is het nu precies, waar wordt het door veroorzaakt en hoe maak je er een positieve ervaring van?

Short larp: War Stories (2)

Short larp: War Stories (2)

Review: Jan-Willem Kaagman

The evening started with a resume of the scenario, discussing the scenario and creating some characters. We choose the setting to be the second world war, as it would create a common reference for all players. Most of the players are from a Dutch background. We were well aware that by choosing to play German soldiers in the second world war, we would be in a Dutch reference looking at something we are and never will be fully involved in. We ended up with 7 old soldiers; One medic (Urs), two soldiers from the armoured division (Franz & Boris) and four infantries (Albert, Tony, Kasper & Hilbert).

Short larp: War Stories (1)

Short larp: War Stories (1)

Gespeeld: 27 november 2014 te Utrecht Schrijver: Taisia Kann In november 2014 won Taisia Kann met het scenario “Kriegsgeschichten” (War Stories) de eerste Duitse larpwriter wedstrijd “MiniFRED” (Beste Deutschsprachige Mini-Larp 2014). De prijs werd uitgereikt tijdens de Duitse versie van Knutepunkt, getiteld “Mittelpunkt”. War Stories is een narratieve shortlarp met originele mechanics over leven en dood na een Oorlog. Zij die het overleefd hebben komen elke 5 jaar bij elkaar om samen te herinneren. Elke keer zijn zij met minder. De Grote Oorlog is nu al 40 jaar geleden. Destijds waren we met velen, maar slechts enkelen hebben het overleefd. Op dat moment hadden we dromen, vandaag de dag, bijna een mensenleven later, dromen we elke avond van wat er toen is gebeurd. De voorbereiding Een week voor aanvang ontvingen we als deelnemers het scenario van deze short larp, want dat was onderdeel van het spel: geen geheimen voor elkaar. Het spel gaat niet over het ontdekken van elkaars oorlogstrauma’s maar meer over het proces van verwerking en ouder worden, dus was alles openbaar. Voor sommigen van ons was het even schrikken: een scenario in het Duits! Gelukkig waren google translate en enkele deelnemers aardig genoeg om het spel te verklaren. Het spel is voor 4 tot 8 spelers, dus voor een klein gezelschap. De spelleider kan meespelen, want alleen in de voorbereiding is zijn of haar rol van belang. Ondanks dat het maken van de rol een onderdeel van het huiswerk was, hebben we gelukkig in de pre-game workshop nog eens rustig een personage gemaakt. We moesten ook aangeven aan wie we een hekel hadden, en dat werkt prettiger als je...
Drama-oefeningen: warming-ups

Drama-oefeningen: warming-ups

Als je eenmaal binnen komt uit de stortregen, net uit de trein die natuurlijk vertraagd was, met je werk nog malend in je hoofd en er wordt van je verwacht dat je direct een rollenspel instapt, kan dat nog wel eens vies tegenvallen. Veel shortlarps maken al gebruik van pre-game workshops om deelnemers in de juiste mindset te krijgen, maar het doel dat je bij een bepaalde oefening hebt kan verschillen.

Deze oefeningen kunnen helpen bij het vinden van de juiste mindset en samenwerkingsvormen tussen de deelnemers van je evenement, zeker als ze onervaren, onwennig of onbekend met rollenspel zijn.