Praat niet meer over ‘larp’ maar over ‘die larp’

Praat niet meer over ‘larp’ maar over ‘die larp’

Het volgende is gebaseerd op een uiteenzetting van Claus Raasted. Claus organiseert al jaren larps volgens de Nordic traditie en is onlangs in het nieuws gekomen door zijn Harry Potter evenement in Polen die hij in november 2014 voor het eerst draaide. In april 2015 vindt een re-run plaats van het evenement. Helaas is deze al ruim uitverkocht. (De slimmerik laat nu dik betalen om op de wachtlijst te mogen staan, daar kunnen we iets van leren, maar dat is een heel ander onderwerp).

In Nordic larp wordt al vanaf het begin gepropageerd dat larp een medium is om iets te communiceren, net zoals boeken, toneel, film of televisie. Echter, in onze communicatie met buitenstaanders hebben wij, de larp gemeenschap zowel in Nederland als daarbuiten, het meestel over het fenomeen larp.

Door de media aandacht voor het Harry Potterspel kreeg Claus het volgende inzicht : de media had het over de Harry Potter larp en over wat ze daar van vonden. Ze beschreven het fenomeen niet, maar gaven een beschrijving van het evenement. En zo zouden we eigenlijk altijd moeten communiceren over de hobby. Als iemand aan larp evenement heeft meegedaan en je vraagt hem of haar: ‘En, hoe vond je larp?’, dan baseert deze persoon zijn of haar mening op één evenement. Claus vergelijkt dit met het volgende: als iemand voor het eerst een boek heeft gelezen, dan vraag je deze toch ook niet: ‘En, hoe vond je lezen?’. Uiteraard kan het gebeuren dat iemand lezen in zijn algemeenheid niet leuk vindt, maar om een goede mening te vormen op basis van één boek, misschien wel een slecht boek, dat is best kort door de bocht.

De ene larp is de andere niet. Het is jammer dat iemand een beeld over het door jouw georganiseerde en of geschreven larp vormt op basis van een larp-evenement uit de USA? Het advies van Claus is dan ook om over jouw larp te communiceren als een opzichzelfstaande gebeurtenis, of als het echt moet over jouw type larp. Jouw fantasy beleving zegt niets over een vampire live beleving. Als we dit met zijn alle zuiver houden, dan kunnen we de wereld met larp veroveren volgens Claus. Dan kunnen we deelnemers die na een keer proeven waren afgehaakt, overhalen het nog eens te proberen, bij een evenement dat beter bij die persoon past of beter met nieuwkomers omgaat.

Met dank aan Lennart voor de tip.

1 Comment

  1. Nooit zo over nagedacht maar heel erg waar natuurlijk. Denk dat het deels ook te maken heeft met het feit dat het nog steeds een redelijk onbekend medium is. Als je uitlegt hoe een film was kan je er vanuit gaan dat iemand algemeen snapt hoe een film verloopt, maar bij larp moet je nu eenmaal iets van context geven. Dan nog kan je uiteraard meer focussen op die specifieke larp.

Submit a Comment