Codenaam: Orange (1)

Codenaam: Orange (1)

Denkend aan LARP in Holland, zie ik fantasy-mensen in pakweg een weekend door Staatsbosgebied gaan. Waar net om het hoekje de monsters in hinderlaag staan.

Ik heb meegewerkt aan verschillende traditonele evenementen en varianten daarop. Ik ben ook nu bezig om een fantasy-evenement te organiseren onder de naam One Odd Orange. Maar ik ben me in de loop van de tijd wel af gaan vragen waarom de vormen die we hier het best kennen, zoals het weekend-evenement, de baravond en de eendaagse special, zijn zoals ze zijn. Ook qua genres verkennen we ook nog helemaal niet zo lang andere opties dan fantasy.

Natuurlijk zijn er een hoop praktische redenen aan te wijzen. De props, de tijdseenheden waarin je een terrein kunt afhuren, het soort terrein dat er is, de vrije tijd die mensen hebben, de genres die mensen al kenden door niet-live rollenspel en boeken. Zo kun je nog wel even doorgaan. Maar toen ik na ging denken over hoe ik het aan zou pakken, begon ik niet een speciale vorm of genre; ik had vooral mijn eigen praktische redenen. Het leek me een uitdaging om een evenement neer te zetten wat te doen was voor mij als redelijk onervaren organisator. Daarnaast vroeg ik me af of het mogelijk was om iets laagdrempeligers neer te zetten dan een heel weekend of ‘eendags’, op een plek die nog een beetje centraal ligt.

Toen er bij mij bijna om de hoek een historisch gebouw in de tijdelijke verhuur ging, heb ik met wat aanmoediging de sprong gewaagd. Ik zit nu in de aanloop naar een evenement van een dag, met in de middag en de avond elk een ander plot. Spelers kunnen zich opgeven voor een halve of hele dag en dat maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk om als ouders elk een halve dag op te passen en een halve dag te spelen. Of een halve dag te spelen en dan nog naar de verjaardag van je oma te gaan. Ik heb een hoop mensen zien afhaken toen ze kinderen kregen of in een fulltime baan begonnen en ik vraag me af of we daar als organisatoren niet iets aan kunnen doen. Om het makkelijk voor mezelf te maken, ga ik voor scenario’s met weinig aankleding en voor de eerste gebruik ik een bestaand verhaal, ook om te kijken hoe dat bevalt.

Samen met mijn hulp-orga en mijn hele 0,5 NPC ga ik dit avontuur aan. Het is een lekker overzichtelijk clubje met korte lijnen, maar met niet heel veel marge voor uitwijken. Omdat ik graag een inkijkje geef in waar dit allemaal goed en minder goed gaat, zal ik voor, tijdens en na het evenement jullie op de hoogte houden van mijn voortgang. Ik lees het ook graag als jullie iets te vertellen hebben over je evenement, dus wees niet bang om zelf ook een post aan te maken.

1 Comment

  1. Over de vorm van je evenement: ik heb op Sonsbeek 2008 voor het eerst van vrijdagochtend tot zondagochtend gespeeld. Je wordt op vrijdagochtend Tijd In wakker en je wordt op zondagochtend Tijd Uit wakker. Dat was apart om mee te maken en het kostte me een vrije dag. Interessant concept, maar kost wel vrije dagen.

Submit a Comment